пʼятницю, 5 червня 2020 р.

ОСНОВОПОЛОЖНІ ПРИНЦИПИ ДУХОВНОГО ЛІДЕРСТВА

Стислий огляд діяльності 8 біблійних лідерів
та особливостей їхнього лідерства
Юстейн Нільсен
© 'Didache', Норвегія 2019
ISBN 978-82-93720-20-1

Вступ

Існує чимало книжок з розвитку лідерства, його характерних рис та навичок. Мета цієї невеликої  книжки розпалити ваш інтерес до вивчення поразок і перемог біблійних лідерів. Усі лідери, котрих я обрав, мусили поставати перед величезними викликами та прокладати нові шляхи. Вибірка є довільною, бо не всі є лідерами у традиційному чи формальному сенсах. Відомий соціолог Макс Вебер описав три категорії лідерської влади[1]:

1. Традиційна влада
2. Офіційні влада[2]
3. Харизматична влада

Вебер застосовував концепцію традиційної влади до тих, хто є лідерами внаслідок традиції. Він використовував образ «батька будинку» в контексті старої патріархальної системи, де людина отримувала посаду, тому що «так було прийнято».

Залучивши термін «формальна влада», Вебер окреслив коло тих, хто займає офіційно надану їм посаду. Наприклад, посаду з посадовою інструкцією, що визначає повноваження і зону відповідальності.

Наостанок, Вебер використовував приклад Ісуса для ілюстрації того, що він мав на увазі під поняттям «харизматична влада».  Ісус не мав традиційної влади. Поза тим, що Він був чоловіком (а це вже давало Йому певну владу), у Нього не було власної сім'ї. Він не  походив з родини, що мала традиційну владу через свою заможність; до того ж, Він був родом з нічим непримітного містечка. У громаді, де Він працював, ніхто не надавав Йому повноважень виконувати цю роботу. Іншими словами, у Нього не було формальної влади.
І все ж Він володів владою. Ця владу характеризують особливі якості людини, котра володіє внутрішнім «сяйвом».  Вебер називає це харизматичною владою. Цей вислів походить і означає грецькою даний благодаттю дар;  проте, в даному контексті його не слід застосувати винятково до лідера, який володіє духовними дарами та послуговується ними.

У цій невеликій збірці харизматична влада є характерною рисою всіх духовних лідерів-основоположників, незалежно від того, чи володіють вони офіційною владою. Здебільшого підґрунтя харизматичної влади також закладено в деяких спільних рисах цих лідерів. Спочатку ми розглянемо ці «спільні» характеристики, після чого звернемося до рис, притаманних декільком прикладам. Попри це, вони є життєво важливими якостями для лідерів загалом.



[2] Часто згадується як  орган правового захисту 

ОСНОВОПОЛОЖНІ ПРИНЦИПИ ДУХОВНОГО ЛІДЕРСТВА - PDF

Немає коментарів:

Дописати коментар